Obserwatorzy

piątek, 30 listopada 2012

Andrzejki-.Blok czekoladowy.

Motto dnia:   Bądżcie surowi dla siebie samych, pobłażliwi dla innych, a nie  będziecie mieli wrogów.

Dzisiaj są imieniny Andrzeja.,jedne z  dni, kiedy urządza  się imprezy nie tylko dla solenizantów.
W trakcie zabawy organizuje się różne konkursy i wróżby zaklinające powodzenie w miłości ,bogactwo,zdrowie i szczęście.Przygotowuje się też pyszne jedzenie, aby nie zabrakło go w następnym roku.
Andrzejki to szczególnie  mile widziany wieczorek  dla młodych dziewcząt. Teraz przesunął się wiek wychodzenia za mąż,już nie spieszą się młode kobiety do zakładania własnych gniazd, ale co wróżba to wróżba.
Jest ich cały katalog.Wystarczy wpisać do przeglądarki ,, wróżby andrzejkowe",a otrzymamy ich całą listę.
Internet jest jak obszerna encyklopedia.Można znależć w nim wszystko. Niemniej zachowuję niektóre notatki,bo są trochę inne i nikt nie zarzuci mi plagiatu. 
Przepisy żyją swoim życiem i krążą po kuchniach świata , więc trudno przypisać  im jakiegokolwiek autora.Weźmy na przykład makaron.Utożsamia się go z Włochami,a przecież już dużo wcześniej robiono go w Chinach, albo nasze pierogi ,w wielu krajach są uważane za rodzimą potrawę. Nota bene, właśnie z Chin wywodzi się dużo potraw.
Dzisiaj podam, chyba typowo polski produkt, wymyślony w czasach PRL-u.Robiłam go moim dzieciom,gdy zdobycie czekolady ,było problemem.Moje dzieci od czasu ,do czasu dostawały czekoladę od ojca,który był pracownikiem PLO i przywoził ten produkt ,tak samo jak i kakao.Miały też dziadka pracującego na statku ,,Batory" ,więc nie brakowało im smakołyków,ale i tak lubiły ten blok czekoladowy.Miałam też mleczko kokosowe,które używałam.

                                    Blok czekoladowo- kokosowy.

                          200 gr. gorzkiej czekolady
                          8 łyżek kakao
                          1 puszka mleczka kokosowego
                          100 ml. wody
                          100gr. cukru
                          80 gr. rodzynek
                          100 gr.rozdrobnionych orzechów włoskich,lub laskowych.
                          2 opakowania herbatników

Kakao z cukrem i mlekiem kokosowym zagotować w wodzie,dodać rozdrobnioną czekoladę.Rodzynki herbatniki i orzechy dodajemy po lekkim przestudzeniu masy,mieszamy i przekładamy do formy keksówki.Wstawiamy do lodówki w celu stężenia masy.Podajemy z gorącą ,czarną kawą.
Mam jeszcze przepis, gdzie podstawą jest  mleko w proszku,  ale to już innym razem.


                                
Wszystkim Andrzejom składam najserdeczniejsze życzenia imieninowe, zdrowia ,szczęścia, dobrobytu,spokoju ducha,samych miłych rzeczy w życiu codziennym i w ogóle co najlepsze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz