Obserwatorzy

niedziela, 25 listopada 2012

Dzisiaj ciasteczka.

Motto dnia:       Rusz się i przebudź swoje szczęście.


Już niedługo nadejdzie czas,aby zacząć piec ciasteczka świąteczne.Najbardziej lubię ciasteczka orzechowe.Mam ich kilka sprawdzonych przepisów.Najczęściej jednak robię według przepisu,który dostałam od sąsiadki z mojego pierwszego mieszkania,starszej pani pochodzącej z Kaszub.              

Potrzebne są:           mąka-1kg.
                                cukier-250 gr.
                                jajka-4szt.
                                masło-500 gr.
                                orzechy włoskie-250 gr.
                                2-szczypty soli

Przesianą mąkę  usypujemy na stolnicy razem z solą i cukrem.Wbijamy jajka, dodajemy pokrojone masło i zmielone orzechy.Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki.
Po godzinie rozwałkujemy ciasto na grubość 1/2 cm. Foremkami do ciastek[na pewno są w każdym gospodarstwie]wycinamy różne wzory.Pieczemy w 180 st. przez około 10 min.
Po wyjęciu można ozdabiać według uznania.
Ciasteczka są dobrą przekąską na podwieczorek.Ciasta zwykle prędko tracą świeżość,a ciasteczka przechowywane w blaszanym czystym pudełku mogą przetrwać nawet i miesiąc.
Warunkiem udanego wypieku jest prawdziwe masło, świeże jajka i orzechy.
Cokolwiek przyrządzam do jedzenia, zawsze staram się mieć świeże produkty.To jest podstawa dobrej kuchni.
Bardzo ważne jest też nastawienie osoby ,która gotuje  posiłek.Jej dobry humor, miłość do ludzi dla ,których przyżądza jedzenie i dziękczynienie .Przestrzegajmy tych zasad a zdobędziemy miano ,,kucharki doskonałej".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz