Obserwatorzy

środa, 14 listopada 2012

Już czas na pierniczki.

Niedługo nastapi najpiękniejsze święto w roku. Święto Bożego Narodzenia.Już teraz sklepy zapełniają się świątecznymi gadżetami i produktami spożywczymi charakterystycznymi dla tych świąt.
Ja najbardziej czekam na oliwę z orzechów włoskich.
 W ubiegłym roku dostałam ją w Lidlu. Była przepyszna.Jej wyrafinowany smak,szczegulnie nadawał się do wszelkiego rodzaju sałatek.
Najbardziej charakterystyczną potrawą, zaczynającą  okres przygotowań są pierniczki. Te prawdziwe należy przygotowywać już co najmniej 1  miesiąc wcześniej. wtedy dopiero mają smak i są niebywale kruche.
Drugim ciastem,którego nie może zabraknąć na świątecznym stole jest keks pełen bakalii.W mojej rodzinie nazywano go Cwibak,ale tym zajmę się bliżej świąt.
Teraz jest czas na pierniczki. Mój przepis.

                                                               Miodowe Pierniczki.
                                75 gr.margaryny jakiej kolwiek ,ja używam Tortową,
                                250 gr.miodu wielokwiatowego,zystko zale
                                1 jajko
                                125 gr. cukru, niekoniecznie, jeżeli nie lubisz  słodko,
                                Przyprawy do piernika,
                                400 gr. mąki, najlepsza tortowa,
                                100 gr. zmielonych orzechów włoskich,
                                1 łyżeczkę peoszku do pieczenia, ja używam tylko  Dr. Oetkera.

Margarynę,miód i ewentualnie cukier  stopić w rondlu.Masę przestudzić.Do masy dodać mąkę wymieszańą z proszkiem , przyprawy i jajko.Zagnieść ciasto i pozostawić na 3 godziny w lodówce..Po tym okresie rozwałkować ciasto na grubość  0,5 cm..Wycinać ciasteczka foremkami w świąteczne wzory.Piec w piekarniku 15-20 min.[Wszystko zależy od  piekarnika,jeden piecze szybciej,inny  wolniej.] Jeszcze ciepłe,dekorować lukrem i bakaliami.

Dodatkowo bliżej świąt robię ciasteczka cynamonowe, kokosowe,  orzechowe  i maślane.Wszystkim bardzo smakują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz