Obserwatorzy

czwartek, 20 grudnia 2012

Nie lękajcie się.-Kremówki wadowickie.

Motto dnia:   Rzekł tedy Pan w sercu swoim: Już nigdy nie będę przeklinał ziemi z powodu człowieka, gdyż myśli serca ludzkiego są złe od młodości jego. Nie będę też już nigdy niszczył żadnej istoty żyjącej,jak to uczyniłem.

                                                  I księga  Mojżeszowa 21,

Każdy człowiek wierzący w Boga Jedynego,powinien w tych dniach, te słowa wyryć sobie w pamięci.
Bóg przyrzekł nie niszczyć rodzaju ludzkiego. Nie lękajcie się więc i zaufajcie Mu.
Ja ufam.
Staram się żyć w zgodzie z prawami boskimi, pielęgnować wrażliwość duchową, rozwijać takie cechy jak wytrwałość, dobroć, życzliwość, empatię, współczucie, tolerancję i przejawiać je w praktyce.Wiem, że to mi pomoże połączyć się z Bogiem.
Najważniejsza , najsilniejsza jest jednak moc Miłości.Posyłajmy tą energię tam gdzie w tej chwili potrzeba jej jak najwięcej. W miejsca gdzie trwa przemoc,terror i głód. Powróci Ona ,ta Miłość  do nas zwielokrotniona.
Otwórzmy drzwi Chrystusowi i przejawmy Miłość i Światło, którą On jest.
Nasz Papież Jan Paweł II to wiedział.

                       Pan gdy się w sercu przyjmie,jest jak kwiat,
                       spragniony ciepła słonecznego.

                       Więc przypłyń,o światło, z głębin niepojętego dnia
                       i oprzyj się na mym brzegu.

Mamy taki piękny przykład do naśladowania, nie zmarnujmy go.
Wspomnienie o naszym Papieżu kojarzy się także z osławionymi kremówkami,więc tradycyjnie podaję
przepis.

                                                    Przepis na kremówki.

                                   3 szklanki mąki
                                   4 jajka
                                   1/2 kostki margaryny
                                   1 szklanka cukru
                                   1 cukier waniliowy
                                   1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                   3 opakowania budyniu śmietankowego
                                   ! opakowanie ciasta francuskiego
                                   1 litr mleka
                                   1 szklanka cukru pudru.
                       


Z mąki,1/2 kostki margaryny,proszku do pieczenia i 2 jajek zagnieść ciasto.Rozwałkować je na blachę wysmarowaną tłuszczem. W 1 litrze mleka ugotować budyń  z cukrem [jak podano na opakowaniu].Wyłożyć na ciasto.,na to kładziemy masę z 1/2 kostki margaryny utartej z 2 żółtkami,cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz ubitą pianę z białek.Wszystko przykrywamy cienką warstwą ciasta francuskiego.PIeczemy40-45 min. w 180 stopniach C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz