Obserwatorzy

środa, 19 grudnia 2012

nalewka żmudzka.

Motto dnia:  ,, Ślonskie nalywkorze"

                  My som Ślonskie nalywkorze. Drynkujemy w każdyj porze.Czy to zima abo lato.To ochota przidzie na to.Co by stuknyć się szoleczkom, z przepyszniutkom naleweczkom.


W święta bez naleweczki, ani rusz.Dużo dobrego jedzenia, a takie często jest ciężko strawne,no i kłopoty trawienne gotowe.Najlepsze lekarstwo to umiar, ale jak odmówić sobie tych pyszności.Dlatego zawsze mam nalewkę na owocach derenia.
Ten owoc jest właśnie na poprawę trawienia.
Nalewka jest pyszna, ale uwaga. Nie wolno więcej wypić jak pięćdziesiątkę. W przeciwnym razie resztę świąt spędzimy w toalecie.
Tym razem jednak chcę podzielić się przepisem na nalewkę akuratnie na święta Bożego Narodzenia.Nalewka jest zrobiona z suszonych śliwek.Jest bardzo smaczna i naprawdę świąteczna.

                                            Nalewka żmudzka.

                              50 dag. suszonych śliwek bez pestek,
                              2 litry wódki czystej, 
                              1 łyżka suszonej ruty,
                              1 łyżeczka cukru,
                              1 łyżka soku z cytryny,
                              1 laska cynamonu,
                              5 Goździków.

Śliwki zalać wódką i odstawić na 4 dni.Rutę zagotować w szklance wody z cukrem.Odstawić do ostygnięcia.Dolać do nastawu.Dodać sok z cytryny,cynamon i Goździki.odstawić na 3 miesiące w ciemne miejsce potrząsając co jakiś czas. Po tym okresie zlać do butelek. Im dłużej stoi tym jest lepsza.Podawać w maleńkich kieliszeczkach.Też pomaga w trawieniu.
Nalewka malinowa jest idealna przy przeziębieniu.

W takiej scenerii wszystko smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz