Obserwatorzy

poniedziałek, 10 grudnia 2012

Co Polacy lubią najbardziej?-Pierogi.

Motto dnia:   To nadzieja sprawia, że człowiek na ziemi jest szczęśliwy.


Od zarania dziejów ludzie ustanawiali święta-dni kiedy czczono bóstwa,  ważne wydarzenia, czy inne znaczące fakty.
Święta miały swoje ceremonie, zwyczaje i tradycję.
Każda uroczystość miała też odpowiednie potrawy przekazywane ustnie  następnym pokoleniom.
Najlepiej widać to na przykładzie tradycji żydowskiej,chociaż tu też powstały potrawy inspirowane
kuchnią kraju , gdzie w danym momencie przebywali Żydzi.
Naród żydowski miał siedem głównych świąt. Na każde z nich przyrządzano odpowiednie potrawy.
Polska jest krajem gdzie powstał tygiel kulturowy,a szczególnie jeżeli chodzi o potrawy.
Przejęliśmy dużo zwyczajów kulinarnych od narodów ościennych i tych , którzy się u nas osiedlali.
Polacy wyjeżdżający za granicę też przyczynili się do urozmaicenia naszej karty dań.
Jednym ze znaków rozpoznawczych naszej kuchni są pierogi,chociaż to nie jest produkt wymyślony przez Słowian.
Pierogi spotykamy we wszystkich kuchniach Europy i Azji.
Najprawdopodobniej wymyślili je Chińczycy,albo inne azjatyckie narody.
W Polsce pojawiły się już w XIII wieku.
Początkowo pierogi były daniem świątecznym,ale z biegiem czasu stały się potrawą codzienną.Spowodowała to pewnie niska cena na produkty potrzebne do przyrządzenia pierogów.
W Polsce ta potrawa jest obowiązkowa w Wigilię i wszyscy ją lubią.Przyrządza się je nadziewane kapustą i grzybami.
W inne dni farsz przyrządza się ze wszystkiego .W zasadzie ciasto jest takie samo do wszystkich rodzajów.No może jeszcze w mąki żytniej,ale dzieciom nie smakuje .
Czytałam o farbowaniu ciast,ale uważam ,że to jest lekka przesada.Pierogi to pierogi i należy trzymać się reguł.

Ciasto do pierogów.

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka oleju
1/2 szklanki bardzo gorącej wody.

Niektóre gospodynie nie dodają jajek do ciasta.Spotkałam się z tym,że  robiły nawet makaron bez jajek,ale w obecnej dobie już mało kto robi w domu własnoręcznie makaron.
Spotkałam się z różnymi wariacjami farszów do pierogów.Najbardziej znane to ruskie,ale o dziwo Rosjanie ich nie znają. Za to Ukraińcy i owszem.Farsze robimy z mięsa gotowanego ,surowego[nie mylić z kołdunami,bo to wyższa jazda],na slodko z serem lub owocami.Bardzo lubię ze szpinakiem i serem,albo kaszą gryczaną z serem.Ser nadaje się do wielu  kompozycji.
Na wschodzie Polski bardzo popularne sa pierogi z soczewicą. Na temat pierogów można tak bez końca.Polacy  i nie tylko bardzo je lubią


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz