Obserwatorzy

wtorek, 11 grudnia 2012

O małżeństwie - Pyzy białoruskie

Motto dnia: 
  Wstępując w związki małżeńskie,należy postawić sobie pytanie: czy sądzisz , że będziesz mógł z tą kobietą [mogła z tym mężczyzną ] do póżnego wieku z przyjemnością prowadzić rozmowy?
 Wszystko inne jest w małżeństwie przejściowe ,ale przeważnie część  obcowania przypada na rozmowę.


Odwiedziła mnie dzisiaj znajomej córka. Zapłakana, pełna żalu i rozpaczy.Po dwóch latach narzeczeństwa,zostawił ją facet. Już  mieli  dawać na zapowiedzi. Robili  plany dotyczące ich wspólnego życia.
Młody za inwestował już pieniądze w ten związek i tu nagle krach, stwierdził, że nie widzi przyszłości z tą dziewczyną.
A zaczęło się banalnie.Rodzice dziewczyny zaprosili rodziców chłopaka na kolację.Była to pierwsza wizyta.Mieli spotkać się w celu omówienia przygotowań do uroczystości weselnych.
Młodą kobietę ,, jakby diabeł opętał".  Zaczęła wygadywać  różne maksymy na temat małżeństwa,które zaczerpnęła z tabloidów.
Nie będę ich powtarzać, ale tym swoim ,,gadaniem" straciła chłopaka.
On wyjechał za granicę,a ona próbuje ułożyć sobie życie na nowo.
Spytała mnie jak ma postępować,kiedy pozna kogoś innego.Powiedziałam jej , nie mówić za dużo,a jeśli już musi to zastanowić się co mówi.
Lekarstwa na udany związek nie potrafiłam jej podać,bo nie znam takiego.Poradziłam jej,żeby uczyła się gotować,bo to zawsze się przyda.Podaję przepis,który zawsze się sprawdza,chociaż jest ciężko strawny.poznałam go będąc w Grodnie na Białorusi.


                                               Pyzy białoruskie

               1 kg. ziemniaków
               15 dk.mąki pszennej
               2 jajka,sól ,pieprz
               50 dk.mięsa mielomego
               cebula  drobno pokrojona i podsmażona na oleju
               1 bułka namoczona w mleku
               olej do smażenia.

Ziemniaki trzemy na tarce tak jak na placki. Wyciskamy zmasy wodę i doprawiamy do smaku .Dodajemy jajko.Mięso przyprawiamy tak jak na kotlety. Z masy ziemniaczanej robimy kulki i wkładamy do środka mięso.Kulki lekko spłaszczamy i podsmażamy na tłuszczu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego,zalewamy sosem grzybowym.Można też innym,zależy od gustu.Wkładamy do piekarnika na 25 minut.I gotowe.


                                         Sos grzybowy.

                               200gr.mrożonych grzybów[mogą być suszone,wystarczygarstka]
                               300ml.śmietany
                               60 ml. białego wina,ale nie koniecznie.

Grzyby  drobno kroimy.Podsmażamy na maśle,podlewamy winem i dodajemy śmietanę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz