Obserwatorzy

czwartek, 21 marca 2013

Wykład. Ciasto trzech mlek.

Motto dnia:   Malarz to nie ten kto jest natchniony, lecz ten, kto jest w stanie natchnąć innych.

                                     Salvator Dali

Wczoraj spędziłam bardzo mile wieczór. W Gdańsku są organizowane wykłady na uniwersytecie,tak zwana Akademia 30+ z inicjatywy Fundacji dla Uniwersytetu Jagielońskiego i Fundacji Rozwoju im.Adama Mysiora. Wykłady są na różne tematy.Ten mój był na temat malarstwa.Tytuł: Sztuka ostatniego stulecia. Dekady [1910-1920].
Wykład prowadził pan dr.Jacek Friedrich.
Pan wykładowca opowiadał bardzo interesująco, ze swadą i humorem.Co i raz na sali wybuchał śmiech.
Dowiedziałam się wiele nowych informacji na demat malarstwa , rzeźby ,a nawet muzyki.Malarze tego okresu często byli też kompozytorami.
Nie wzięłam notatnika i bardzo żałuję. Nie zapamiętałam ich nazwisk, a szkoda.Dowiedziałam się, że kilku malarzy i kompozytorów rosyjskich było pochodzenia polskiego. Jedynym ich problemem było to, że urodzili się w Rosji.
Ówczesny polski rząd nie chciał ich przyjąć, mimo ich usilnych starań i dlatego dzisiaj takie nazwiska jak, tancerz Niżyński, kompozytor Strawiński czy malarz Malewicz, w świecie kojarzą się nie z Polską , a jedynie z Rosją.

Wszkole też nikt nam tego nie mówił. 
Dużo też dowiedziałam się o mechanizmach, kóre kształtowały rozwój sztuki, a ten temat bardzo mnie interesuje.Bardzo tez zainspirował mnie ten wykład i nie mogę się doczekac realizacji moich przemysleń.
NIe długo Święta Wielkanocne. Przeglądając zapiski kulinarne, natknęłam się na przepis oznaczony jako pyszny na Wialkanoc. Frapująca nazwa Ciasto trzy mleka. Znalazłam też w internecie.

                                               Ciasto Trzy mleka

                                                   biszkopt
                                              130 gr. mąki tortowej
                                              1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                              5 dużych jaj
                                              200gr. cukru
                                              80 ml. mleka
                                              1/4 łyżeczki soli
                                              1 łyżeczka olejku waniliowego

                                                   do nasączania
                                              300 ml. mleka zagęszczonego slodzonego
                                              300 ml. mleka zaęszczonego nie słodzonego
                                              150 ml. śmietany kremówki
                        

                                                  dekoracja
                                              500 ml. śmietany kremówki
                                              2 łyżki cukru pudru
                                              1 łyżka olejku waniliowego.


Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Osobno ubić żółtka ze 150 gr. cukru pudru. 
Dosać mleko, wanilię i wymieszać.Oddzielne ubić białka, dodająć na konieć resztę cukru.
Do miski z żółtkami dodać1/3 mąki z proszkiem i wymieszać łyżką.Do miski z białkiem dodać też 1/3 mąki i wymieszać.Końciwy etap to połączyć wszystko stopniowo mieszając łyżką.
Do żółtek dodać białko z mąką, wymieszać, dodać resztę mąki i resztę suchych składników i wymieszać.Całość przełożyć do formy tortowej i pieć w 180 st.C przez 25 minut.
Po upieczeniu przełożyć ciasto na blaszkę, patykiem do szaszłyków ponakłuwać ciasto do dna. w 2-cm. odstępach.
Do rondla wlać dwa mleka i śmietanę, wymieszać i podgrzać, nie gotować.Wystudzić.
Ciasto polewać masą mleczną. Przykryć folią i odstawić do lodówki..Smietanę ubić z gukrem pudrem i wanilią. Masę rozłożyć na cieście. Dskorować owocami.



Wesołych przygotowań do świąt                                                                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz