Obserwatorzy

wtorek, 12 marca 2013

Przedwiośnie. Deser Danieli.

Motto dnia:   Bogaty- to nie ten, kto ma dużo pieniędzy,lecz ten kto może sobie pozwolić na życie wśród uroków jakie roztacza wczesna wiosna.


Wszyscy już czekają na wiosnę. a tu nagle śnieg, wichura, jednym słowem zima.
Pochowałam wszystkie zimowe czapki i szaliki, no i trzeba było powyciągać z powrotem.
W ogrodach też jeszcze pusto. Ziemia jest martwa , jedynie roślinki zimozielone lśnią gdzieniegdzie.
Wiosno, wiosno,gdzie jesteś?  Czy Twoi zwiastuni muszą być tacy mroźni?  Tęsknię za tymi spacerami na działkę, tymi pracami w ogrodzie. Lubię przypatrywać się, jak nowe wychyla się z ziemi. Sadzić rozsady. Wysiewać nasiona do gruntu. Planować i cieszyć się na samą myśl, co z tego wyrośnie.
Na mojej działeczce wszystko jest posprzątane, gotowe do nowego sezonu. W domu leży przygotowany plan , jak co wysiać.Tylko wyjść do ogrodu.
.W tym roku Wielkanoc przypada na przełomie marca i kwietnia.Wyjątkowo wcześnie. W poprzednich latach miałam już forsycje i przebiśniegi , w dniu świątecznym, na stole. W tym roku trzeba będzie zadowolić się kwiatami kupionymi w kwiaciarni, ale to nie to samo. Świadomość, że coś wyrosło dzięki Twoim zabiegom wywołuje niebywałe pokłady szczęścia i radości.
Nie traćmy jednak nadziei. Wiosna napewno przyjdzie. Będziemy cieszyć się każdym nowo zakwitłym kwiatkiem, każdą roślinką wychodzącą z ziemi. Cieszmy się tym, radujmy, bądźmy jak dzieci, które dostały nową zabawkę.

                                               Deser Danieli. Wszystko na oko.

                                             Płatki owsiane.
                                             Kostka masła.
                                             Miód.
                                             Bakalie.
                                             3 jajka.
                                             Proszek do pieczenia.
                                             Sos waniliowy.
                                             Owoce.
                                             Przyprawa korzenna.

Płatki z proszkiem do pieczenia zalać wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać miód, bakalie, ubite jajka i roztopione masło. Wszystko przełożyć na blachę, zalać sosem waniliowym i obłożyć owocami.  Posypać subtelnie przyprawą korzenną. Piec w 180 st. C. około 40 minut. Podawać jeszcze ciepłe. Jest smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Ma dużo składników dostarczających witaminy, minerały i błonnik.


Ciasto Danieli wygląda podobnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz