Obserwatorzy

sobota, 16 marca 2013

Porządki. Zupa ucha.

Motto dnia:   Róbmy porządki nie tylko wokoło nas, ale    
                    przede wszystkim w nas.   


Przed ważnymi świętami w Polsce prawie wszystkie gospodynie zabierają się za gruntowne porządki,a już najbardziej przed świętami wielkanocnymi. Zaczyna się mycie okien, odkurzanie za meblami, czego nie robi się na co dzień, przestawianie mebli,bo to przynosi bogactwo, jak mawiała moja ś/p. teściowa. Wyjmowanie wszystkiego co się da wyjąć z szaf, pranie mycie i szorowanie.Na święta dom musiał lśnić.Tak było też kiedy odwiedzały nas ważne,bliskie osoby.Wszystko to robiło się ściereczkami, szczotkami, proszkiem,octem  i mydłem.
Dzisiaj już nikt tak generalnych porządków nie robi. Zabiegane panie domu starają się utrzymywać ład na co dzień, a sklepy drogeryjne prześcigają się, aby zapewnić najnowsze , najskuteczniejsze preparaty służące do sprzątania i czyszczenia wszystkiego co znajduje się w domu. Nie ważne, że czasem te cudowne specyfiki niszczą dłonie, nie każdy umie pracować w rękawicach, lub powodują alergię,ważne aby były skuteczne no i oczywiście modne, na czasie.
Nie ma się co dziwić. Dzisiaj większość kobiet pracuje i pozostaje im mało czasu na zajęcia domowe, a jeszcze kiedy mają dzieci w wieku szkolnym i chcą im pomóc, to tylko należy im współczuć.Dlatego dobra jest zupa rybna, którą można przygotować dzień wcześniej.


                                                            Zupa ucha.

                                           1 kg.ryb z łbami i skórą
                                           3 litry wody
                                           1 kg. ziemniaków
                                           2 marchewki
                                           1 pietruszka
                                            kawałek pory
                                           1 duża cebula
                                            pęczek koperku
                                            przyprawy.

Ryby czyścimy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Obraną włoszczyznę trzemy na tarce. Ziemniaki kroimy w kostkę. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Ugotowaną rybę wyjmujemy z wody, a do wywaru dodajemy warzywa i gotujemy.W między czasie obieramy rybę z ości, kroimy na cząstki. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy rybę , doprawiamy przyprawami i posypujemy koperkiem. Podajemy z chlebkiem. Zupa jest syta i ta porcja wystarcza dla 6 osób.
       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz