Obserwatorzy

niedziela, 17 marca 2013

Młyn i jego skarby. Danie z kaszy.



                    Motto dnia:   W zdrowym ciele i zdrowo odżywionym, zdrowy duch. 


Od dwóch dni świeci piękne słońce.Wczoraj, moja córka zabrała mnie na spacer w pewno ciekawe miejsce. Był to stary młyn za adoptowany na hurtownię produktów spożywczych. Działalność tej placówki nie ogranicza się tylko do hurtu, ale sprzedają też detalicznie. Byłam zaskoczona ilością towarów. Na stronie internetu jest wyszczególnionych ponad 550 rodzajów asortymentu.   www.młynwpruszczugdańskim
Począwszy od różnych rodzajów mąki , poprzez kasze,kaszki i ziarna , a skończywszy  na owocach suszonych, orzechach , ziołach i tym podobnie.
Mąki są wszystkie, a kasze od najdrobniejszej , po całe ziarna.Kasza im mniej oczyszczona i rozdrobniona tym bogatsza w cenne skladniki odżywcze, witaminy E i z grupy B.
 Spotkałam nawet łuskane pestki z moreli, a to bardzo ważny suplement w walce z chorobami nowotworowymi. Wiadomo, że w pestkach jest witamina B 17, która wspomaga organizm w leczeniu raka.                                                                                                         www.witamina B 17
Było tam wyjątkowo dużo ludzi kupujących różne produkty na zapas. Myślę, że świadczy to, że coraz więcej ludzi dba o  zdrowie i zdrowe odżywianie.
My też kupiłyśmy sporo produktów i na co najmniej 3 miesiące Po powrocie do domu, zabrałyśmy się za gotowanie kaszy, którą kupiłyśmy.


                                                  Danie z kaszy

                                             2 szklanki kaszy gryczanej, lub innej
                                             2 laski kiełbasy jak najchudszej
                                             300 g. pieczarek
                                             2 duże cebule
                                             2 marchewki, 1 pietruszka
                                             1 por, 1/4 selera
                                             1 opakowanie sosu do pieczenia
                                             sól,pieprz,olej.

Do rondla wkładamy opłukaną kaszę z pokrojoną w kostkę kiełbasą i zalewamy 4 szklankami wody z rozpuszczonym sosem.Warzywa z pieczarkami, pokrojone w paseczki podsmażamy na oleju do miękkości. Dodajemy do kaszy i dusimy na małym ogniu.Na koniec dodajemy łyżeczkę masła sklarowanego i pietruszkę. Podajemy z różnego rodzaju surówkami.

                                                       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz