Obserwatorzy

poniedziałek, 25 marca 2013

Soda oczyszczona, sposób na... Bażant ,,Georgienne"

Motto dnia:          Oda do sody oczyszczonej

Jak cię używać?
Sposobów nie zliczę...
Do szorowania wanny, namaczania prania,
Czyszczenia kuchni bez żadnego zadrapania.
Zabijasz zapach pieluszek i potu,
Gdy gryzie komar, oszczędzasz kłopotu.
I środowisku nie wyrządzasz szkody,
Warta ty jesteś każdej nagrody.

                                                                                       Jane Frazer

Oglądam często kanał Domo+. Występują tam dwie panie w programie angielskim pod tytułem ,,Czas na porządki". Unikają one chemicznych  środków czystości , a preferują sodę w połączeniu z octem,solą czy płynem do mycia naczyń. Nigdy nie starałam się zapisać tych porad, ale ostatnio dostałam książkę ,w której wyszczegulniono 500 praktycznych zastosowań sody oczyszczonej. Książkę napisała Vicki Lansky z Kanady.Bardzo ciekawa i praktyczna książka.
Ponieważ człowiek nie jest w stanie zapamiętać wszystkich tych receptur, warto ją mieć w domu www.vicki lamsky soda oczyszczona


Pamiętam mojego wujka, który po obiedzie wypijał napój z sodki.
Z kolei moja mama piekła placuszki na blasze, kiedy jeszcze mieliśmy w kuchni piec na węgiel przy stosowany do gotowania.Gdy założono gaz, kuchnię zburzono.
Wracając do sody.Jest to najbardziej naturalny środek, spożywczy, czyszczący, kosmetyczny i leczniczy. Często stosuje się sodę w kuchni.



                                                Bażant ,,Georgienne"

                                     1 bażant sprawiony  , 100 ml. soku pomarańczowego,
                                                   100 ml. soku winogronowego.
                                                100 ml. białego wytrawnego wina,
                                             50 ml. esencji z zielonej herbaty, sól,
                                             biały pieprz,, sok z cytryny, tłuszcz do smażenia.

Sprawionego bażanta umyć i natrzeć sodą oczyszczoną. Zostawić na 10 minut. Następnie opłukać,
natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Po tym okresie pokroić na porcje, podsmażyć, zalać sokiem pomarańczowym, wymieszanym z sokiem winogronowym, winem i esencją herbacianą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem.Miękkiego bażanta ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, podawać z zieloną sałatą i białym winem. Wykwintne
danie na świąteczny obiad.
                       



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz