Dzisiaj dzień św. Walentego. Dotychczas nie interesowałam się historią tego święta,ale chcąc go opisać ,musiałam poszperać trochę
w internecie.
Św.Walenty żył w III wieku.Legenda mówi,że z powodu złamania zakazu cesarza,udzielania ślubu młodym mężczyznom,został wtrącony do więzienia. Tam zakochał się w córce strażnika.
Dziewczyna pod wpływem tej miłości odzyskała wzrok. Cesarz nakazał stracić Walentego. Stało się to 14.lutego 260 roku.
Początkowo przez wiele lat św.Walenty był patronem chorych, szczególnie na padaczkę.
W 1496 roku Biskup Walenty został ogłoszony przez papieża Aleksandra VI, patronem zakochanych.
W obecnej formie zaczęto obchodzić to święto w XVIII.
Polskie ślady czczenia św.Walentego można spotkać między innymi w powiecie Dobrodzień w województwie opolskim.Jest tam Kościółek pod wezwaniem tego świętego z bardzo ciekawą i mało spotykaną konstrukcją.
..{...}Kocham Cię w słońcu...I przy blasku świec.
Kocham Cię w kapeluszu i w berecie.
W wielkim wietrze na szosie ina koncercie.
W bzach i w brzozach, i w malinach, i w klonach.
I gdy śpisz, i gdy pracujesz skupiona.
I gdy jajko roztłukujesz ładnie -
nawet wtedy,gdy Ci łyżka spadnie.
W taksówce. I w samochodzie. Bez wyjątku.
I na końcu ulicy. I na początku.
I gdy włosy grzebieniem rozdzielisz.
W niebezpieczeństwie. I na karuzeli.
W morzu. W górach. W kaloszach,i boso.
Dzisiaj. Wczoraj. I jutro. Dniem i nocą..."
Konstanty Ildefons Gałczyński.
Dużo par,w tym dniu, chodzi do restauracji na kolację.Są jednak tacy ,którzy wolą spędzić ten wieczór kameralnie .Tym polecam skrzydełka w miodzie.Przygotowane przez ukochaną osobę,będą wyśmienite.
Skrzydełka w miodzie.
50 dkg skrzydełek z kurczaków
5 dkg. orzechów włoskich
5 dkg. masła klarowanego
5 łyżek miodu
4 łyżki oleju
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki ostrego ketchupu
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka przyprawy do grzanego wina
sól , pieprz.
Na stopione masło klarowane dajemy olej,miód,rozgnieciony czosnek i wszystkie przyprawy.Powstaje marynata, którą podgrzewamy na małym ogniu. Skrzydełka zanurzamy w ciepłej marynacie i odstawiamy na 2-3 godziny. w tym czasie przewracamy kilkakrotnie.
Następnie układamy skrzydełka w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy marynatą.Pieczemy około30 min. w 180 stopniach,często polewając sosem z pieczenia. Na 5 min. przed końcem posypujemy skrzydełka posiekanymi orzechami włoskimi.
Podajemy do tego sałatkę , jaką lubi partner lub partnerka,dla których przygotowujemy kolację.
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz