Obserwatorzy

niedziela, 3 lutego 2013

Mimowolna przykrość. Słodkie co nieco.

Motto dnia:    Pieniądz przekształca wierność w niewierność , miłość w nienawiść, cnotę w występek,występek w cnotę,sługę w pana,głupotę w rozsądek,rozsądek w głupotę.

                                              Karol Marks.  

Odwiedziła mnie wnuczka,która też interesuje się zielarstwem.oczywiście zauważyła książkę ,którą ostatnio czytam.Pierwsze co zauważyła ,to była  notatka zabraniającą.Co zabraniała? Oczywiście kopiowania,przepisywania i tak dalej.
Zrobiło mi się bardzo przykro.To jedno zdanie odebrało mi radość z czytania.Poczułam brak miłości i bardzo wybujałe ego.Zniechęciłam się do poznania innych książek tej autorki.
Używam nalewki z żywokostu już od czterech lat. Doszłam do opracowania  receptury samodzielnie.
Wydobyłam ją z pokładów mojej podświadomości.
Z braku funduszy robiłam wszelkie nalewki na wódce,wychodziły bardzo smaczne.potem gdzieś wyczytałam,że czysty spirytus przede wszystkim konserwuje,dopiero wódka maceruje owoce lub zioła i najlepiej z niej się robi nalewki.
Nalewkę z żywokostu używam jako lek i kosmetyk z bardzo dobrymi wynikami.I co? Nie mogę podzielić się z nikim,bo popełnię plagiat?
Wiedza jest w nas od kiedy zaczęliśmy ją zdobywać w kolejnych wcieleniach.Często zdarza mi się, że kiedy czytam jakąś książkę,przyłapuję się na tym ,że ja to już wiem,a treść przypomina mi tylko o tym.
Różne receptury zielarskie,tak jak przepisy kulinarne powielają się w wielu publikacjach : książkach,czy prasie.
Powstawały na przestrzeni wieków metodą prób i błędów.
Dlatego bądżmy bardziej otwarci i szczerzy.Przecież te wszystkie właściwości ziół przekazały nam nasze babki i prababki.Mam całe kalendarze zapisane recepturami,które zdążyła mi przekazać mama.
Będę sukcesywnie dzielić się nimi na stronach bloga.
No,ale już koniec użalania się.Zrobię sobie na osłodę naleśniki, których przepis zaczerpnęłam z ksiązki
,,Cymes czyli kuchnia żydowska".

                                                            Słodkie co nieco.

                                              1 jajko
                                              1/4 szkl. mleka
                                              3/4 szkl. śmietany 12% lub 18%
                                              szczypta soli
                                              1 szkl. mąki
                                              olej do smażenia [dolewam do ciasta i smażę na suchej patelni]

Mleko,śmietanę i sól mieszam z mąką.Dodaję olej i smażę na rozgrzanej patelni. Na pierwszy nalesnik
patelnię smaruję sklarowanym masłem.Smażę tak,aby naleśniki zarumieniły się lekko. Placuszki powinny być trochę grubsze niż normalnie.Nadziewam je słodkim nadzieniem,zawijam boki z obu stron i zwijam w rulon.Zapiekam w naczyniu żaroodpornym około 10-15 minut.

                                                             Farsz z sera

                                                    2 szkl. twarogu
                                                    1 żółtko
                                                    1 łyzka sklarowanego masła[kupuje w Biedronce]
                                                    2-3 łyżki cukru
                                                    3/4 łyżeczki soli
                                                           
 lub


                                                             Farsz z jabłek

                                                   białko z 1 jajka
                                                  1 i 1/2 szkl. startych jabłek
                                                   4 łyżki cukru
                                                   1/2 łyżeczki cunamonu
                                                   3 łyżki sklarowanego masła

Białko ubic na pianę,lello wymieszać z jabłkami,cukrem icynamonem.Nadziewać naleśniki,a dalej jak wyżej.
                                                   
                                         
                                         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz