Obserwatorzy

czwartek, 25 października 2012

Dynia - słoneczko.-Zupa z dyni.

Nastała pora na dynie-symbol św. Halloween.W Polsce mało jeszcze się widzi to warzywo,a może owoc?Za to zupa z dyni jest dosyć popularna.Ja sama bardzo ją lubię .Pomijając ,że jest zdrowa,to jeszcze smaczna.Można ją robić w różnych wersjach.
Preferuję zupę z dyni na mleku-najmniej skomplikowana.Smaczna jest też na wywarze z rosołu.

                   Zupa z dyni.

         1/2 kg. duni pokrojonej w kostkę
         1 litr wywaru warzywnego ,lub mięsnego
         3-4 ziemniaki pokrojone w kostkę lub makaron
         1 cebula,2 ząbki czosnku podsmażone na maśle
                                                                1 szkl. śmietany do zupy
                                                                przyprawy:sól,pieprz,imbir pestki dyni prażone.
Jak przyrządzić ? To proste.Dynię i ziemniaki gotujemy do miękkości w wywarze.Makaron trzeba ugotować osobno.Nigdy nie ugotuje się w żadnym zagęszczonym płynie.Cebulę i czosnek posiekane i podsmażone dodajemy do zupy.Przyprawiamy do smaku. Na talerzu posypujemy pestkami dyni.Dodajemy śmietanę i smacznego!


Dynia jest jednym z najstarszych warzyw jakie zna ludzkość.Pierwsze datowania sięgają 7000 lat p.n.e.Pochodzi z Ameryki Południowej i Północnej.Była jednym z ważniejszych produktów spożywczych Indian.
Spotkałam książkę kucharską ,która zawierała 500 przepisów potraw z dyni.
Warto ją jeść.Ma masę odżywczych składników,a pestki  są skarbnicą pełnowartościowych tłuszczów nienasyconych.


                                                                Słodkie.Prawda?


Jest to bardzo ciekawa roślina. posiada około 20 gatunków.Od bardzo małych wielkości pomarańczy,do okazów dochodzących do 800 kg..Imponujące!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz