Motto dnia: Malarz to nie ten kto jest natchniony, lecz ten, kto jest w stanie natchnąć innych.
Salvator Dali
Wczoraj spędziłam bardzo mile wieczór. W Gdańsku są organizowane wykłady na uniwersytecie,tak zwana Akademia 30+ z inicjatywy Fundacji dla Uniwersytetu Jagielońskiego i Fundacji Rozwoju im.Adama Mysiora. Wykłady są na różne tematy.Ten mój był na temat malarstwa.Tytuł: Sztuka ostatniego stulecia. Dekady [1910-1920].
Wykład prowadził pan dr.Jacek Friedrich.
Pan wykładowca opowiadał bardzo interesująco, ze swadą i humorem.Co i raz na sali wybuchał śmiech.
Dowiedziałam się wiele nowych informacji na demat malarstwa , rzeźby ,a nawet muzyki.Malarze tego okresu często byli też kompozytorami.
Nie wzięłam notatnika i bardzo żałuję. Nie zapamiętałam ich nazwisk, a szkoda.Dowiedziałam się, że kilku malarzy i kompozytorów rosyjskich było pochodzenia polskiego. Jedynym ich problemem było to, że urodzili się w Rosji.
Ówczesny polski rząd nie chciał ich przyjąć, mimo ich usilnych starań i dlatego dzisiaj takie nazwiska jak, tancerz Niżyński, kompozytor Strawiński czy malarz Malewicz, w świecie kojarzą się nie z Polską , a jedynie z Rosją.
Wszkole też nikt nam tego nie mówił.
Dużo też dowiedziałam się o mechanizmach, kóre kształtowały rozwój sztuki, a ten temat bardzo mnie interesuje.Bardzo tez zainspirował mnie ten wykład i nie mogę się doczekac realizacji moich przemysleń.
NIe długo Święta Wielkanocne. Przeglądając zapiski kulinarne, natknęłam się na przepis oznaczony jako pyszny na Wialkanoc. Frapująca nazwa Ciasto trzy mleka. Znalazłam też w internecie.
Ciasto Trzy mleka
biszkopt
130 gr. mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jaj
200gr. cukru
80 ml. mleka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka olejku waniliowego
do nasączania
300 ml. mleka zagęszczonego slodzonego
300 ml. mleka zaęszczonego nie słodzonego
150 ml. śmietany kremówki
dekoracja
500 ml. śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka olejku waniliowego.
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Osobno ubić żółtka ze 150 gr. cukru pudru.
Dosać mleko, wanilię i wymieszać.Oddzielne ubić białka, dodająć na konieć resztę cukru.
Do miski z żółtkami dodać1/3 mąki z proszkiem i wymieszać łyżką.Do miski z białkiem dodać też 1/3 mąki i wymieszać.Końciwy etap to połączyć wszystko stopniowo mieszając łyżką.
Do żółtek dodać białko z mąką, wymieszać, dodać resztę mąki i resztę suchych składników i wymieszać.Całość przełożyć do formy tortowej i pieć w 180 st.C przez 25 minut.
Po upieczeniu przełożyć ciasto na blaszkę, patykiem do szaszłyków ponakłuwać ciasto do dna. w 2-cm. odstępach.
Do rondla wlać dwa mleka i śmietanę, wymieszać i podgrzać, nie gotować.Wystudzić.
Ciasto polewać masą mleczną. Przykryć folią i odstawić do lodówki..Smietanę ubić z gukrem pudrem i wanilią. Masę rozłożyć na cieście. Dskorować owocami.
Wesołych przygotowań do świąt