Obserwatorzy

wtorek, 5 czerwca 2012

W ogrodzie-Truskawkowe risotto.

Byłam dzisiaj w ogrodzie w największym deszczu.Posprzątałam grządkę po szpinaku i rzodkiewce.posieję tam jeszcze fasolę.
Często oglądam programy telewizyjne z działek w Wielkiej Brytanii,tam często po zebraniu jednych plonów sieją następne rośliny.Fasola będzie miała czas do jesieni ,aby wyrosnąć.
Zebrałam bardzo dużo tego szpinaku.Po sparzeniu liści.zamroziłam 6 porcji.
Zrobiłam też porządek z przekwitłymi kwiatami wiosennymi.Czekam teraz na kwiaty letnie.Pozostało w tej chwili mało kwiatów przejściowych.Jest trochę smutno.Uwielbiam kwiaty i tylko ze względu na mało miejsca muszę rezygnować z wielu odmian.
Chciałabym wspomnieć jeszcze jeden przepis ze szpinakiem.

Ryba na szpinaku.
Rybę podsmażamy.Szpinak przyprawiamy solą,pieprzem i czosnkiem.Wykładamy do naczynia żaroodpornego,na to kładziemy rybę ,a na rybę ser pleśniowy.Palce lizać.!

Przeszukiwałam zapiski na temat truskawek.Zafrapowało mnie to że używa sie ich tylko na słodko.
Znalazłam jeden przepis z potrawą na ostro.

Truskawkowe risotto

450 gr. truskawek
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule,drobno posiekane
czerwone chilli
1/2 łyżeczki soli
400gr.ryżu
200ml. różowego lub białego wina
1 łyżka masła
mały pęczek świeżej bazylii
50gr.parmezanu.

Umyte i oczyszczone truskawki skropić octem balsamicznym,odstawić na 30 min.Zagotować w dużym garnku 1 litr wody.Podgrzać oliwę,dodać cebulę i chilli,posolić.Na małym ogniu dusić 10-15 min.
Dodać ryż ,zwiększyć ogień,wlać wino,gdy wino odparuje dodać truskawki oraz wodę tak,by przykryła ryż.Dusić cały czas mieszając,aż ryż będzie miękki.na koniec dodać masło,bazylię i parmezan.Odstawić na 5min.potem podawać z winem.
Jest to jedyna potrawa jaką udało mi się znależć,a mam ich nie mało.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz