Motto dnia: ,,Najsmaczniejsza [ najzdrowsza] ryba, którą sam złowisz.".
W ostatnich miesiącach spotkałam się z kilkoma przypadkami zatrucia pokarmowego.
Ja osobiście zatrułam się ogórkiem i rzodkiewką.
Przebieg dolegliwości był tragiczny.
W między czasie, dowiedziałam się o przypadku zatrucia pomidorem i sałatą.
Wszystkie te warzywa były kupowane w hipermarketach. Postanowiłam nie kupować żadnej zieleniny w tych sklepach. Wybieram te, gdzie są produkty wyhodowane w Polsce. Na szczęście producenci mają obowiązek zaznaczania kraju pochodzenia danego towaru.
Są też targowiska i małe sklepiki, gdzie można dostać rodzime warzywa i owoce. Asortyment jest uboższy i nie tak piękny jak te zagraniczne, ale przynajmniej mamy nadzieję, że się nie zatrujemy.
Polskie warzywa i owoce, szczególnie te pochodzące z małych
gospodarstw rolnych są na pewno zdrowsze, chociażby dlatego,
że rolnicy oszczędzają na chemikaliach, ratując nasze zdrowie.
Popierajmy ich , przyczyniając się tym samym do ich rozwoju.
Pilaw z pieczarkami
25 dag pieczarek 1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 szkl. ryżu 1/2 łyżeczki pieprzu
2 szkl. wody łyżka suszonych warzyw
4 łyżki masła łyżka posiekanego koperku
1 duża cebula
1-2 goździki
Obraną cebulę kroimy w kostkę. na rozgrzane masło dajemy cebulę, kminek, goździki, pieprz i pokrojone pieczarki. Smażymy około 5 minut, lekko mieszając.
Całość przekładamy do rondla. Przesmażony ryż 3 minuty.Wlać wodę. gotować 15 minut. Ryż przełożyć do rondla. wymieszać z pieczarkami i cebulą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz