Obserwatorzy

środa, 12 marca 2014

Warzywa, które trują.. Pilaw z pieczarkami.

Motto dnia:   ,,Najsmaczniejsza [ najzdrowsza] ryba, którą sam złowisz.".


W ostatnich miesiącach spotkałam się z kilkoma przypadkami zatrucia pokarmowego.
Ja osobiście zatrułam się ogórkiem i rzodkiewką.
Przebieg dolegliwości był tragiczny.
W między czasie, dowiedziałam się o przypadku zatrucia pomidorem i sałatą.
Wszystkie te warzywa były kupowane w hipermarketach. Postanowiłam nie kupować żadnej zieleniny w tych sklepach. Wybieram te, gdzie są produkty wyhodowane w Polsce. Na szczęście producenci mają obowiązek zaznaczania kraju pochodzenia danego towaru.
Są też targowiska i małe sklepiki, gdzie można dostać rodzime warzywa i owoce. Asortyment jest uboższy i nie tak piękny jak te zagraniczne, ale przynajmniej mamy nadzieję, że się nie zatrujemy.

Polskie warzywa i owoce, szczególnie te pochodzące z małych
gospodarstw rolnych są na pewno zdrowsze, chociażby dlatego,
że rolnicy oszczędzają na chemikaliach, ratując nasze zdrowie.



Popierajmy ich , przyczyniając się tym samym do ich rozwoju.




                                                              Pilaw z pieczarkami

                                        25 dag pieczarek                    1/2 łyżeczki mielonego kminku
                                        1 szkl. ryżu                             1/2 łyżeczki pieprzu
                                        2 szkl. wody                           łyżka suszonych warzyw
                                        4 łyżki masła                          łyżka posiekanego koperku
                                        1 duża cebula
                                        1-2 goździki


Obraną cebulę kroimy w kostkę. na rozgrzane masło dajemy cebulę, kminek, goździki, pieprz i pokrojone pieczarki. Smażymy około 5 minut, lekko mieszając.
Całość przekładamy do rondla. Przesmażony ryż 3 minuty.Wlać wodę. gotować 15 minut. Ryż przełożyć do rondla. wymieszać z pieczarkami i cebulą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 20 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz