Obserwatorzy

niedziela, 23 marca 2014

Refleksje wiosenne. Podarunek Wenus.

Motto dnia:   Najbardziej straconym dniem jest
                      ten, w którym się nie śmiałeś.

                             Nicolas Sebastian Roch.


Wiosna w tym roku przywitała nas w pięknej słonecznej sukni obsypanej kwiatami.
Pola i  łąki zazieleniły  się w mgnieniu oka.
Spacer po łące uświadomił mnie, że czas przygotować się do zbioru ziół na ten rok. Stare pójdą na kompostownik.
Już pokazał się ,Jadalny  kurdybanek, jadalny jako surówka, ale jeszcze jest malutki i na sałatkę się nie nadaje. Dobry jest też jako przyprawa, kiedy go wysuszymy, pachnie jak maggi Będzie dobry w kwietniu.Tak samo podagrycznik, idealny przy schorzeniach stawów, reumatyzmie, stanach zapalnych nerek i pęcherza. Wspomaga też przemianę materi. Też jest smaczny jako sałatka. Wykorzystujemy wówczas młode listki.
Z tą roślinką wiąże się pewne skojarzenie. Całe lata walczyłam z dziką pietruchą, tak nazywano w moich stronach właśnie podagrycznik.
Pewnego razu odwiedziła mnie moja przyjaciółka. Byłyśmy na działce i kiedy zobaczyła jak wyrywam i wyrzucam te ,,chwasty" skarżąc się na ich ekspansję , oświeciła mnie jakie dobro marnuję. Od tego czasu nie mogę doczekać się, kiedy wyrosną na tyle, aby je jeść. Stąd konkluzja. Najważniejsze jest zdrowe i pożywne jedzenie.
Sałatka z mlecza przed kwitnieniem i majowa pokrzywa, też są smaczne. Należy pokrzywę dobrze umyć i posiekać. To samo robimy z mleczem, tylko po posiekaniu jeszcze raz spłukujemy aby pozbyć się goryczki.
Właśnie te wiosenne zioła mają różnorodne zastosowanie, a jakie? polecam bardzo ciekawą stronę dr. Henryka Różańskiego. Opisuje on tam w bardzo fachowy sposób wszystkie właściwości i zastosowanie ziół.

                                                            Podarunek Wenus

                               10 dkg. roszponki,1 dojrzała gruszka, 10 dkg. rokpola,
                               1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,  lub migdałów,
                                      1/2 łyżki octu winnego, 1 mały fenkuł,
                               1 dymka, 1 łyżka śmietany, sok z 1/2 pomarańczy,
                                    1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku,
                                                1 łyżeczka posiekanego koperku.

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę rozdrobnić. Gruszkę pokroić w plasterki. Dymkę i fenkuł pokroić w krążki. Śmietanę, soli , ocet i przyprawy zmiksować. Sosem polać wymieszane składniki, posypać orzechami i koperkiem. Udekorować serem. Podawać z grzankami posmarowanymi masłem ziołowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz