Obserwatorzy

sobota, 8 marca 2014

Postanowienia na Nowy Rok. Naleśniki trzy w jednym.

Motto dnia: Nowy Rok jaki, cały rok taki.


Chciałam napisać ten post już w dniu Nowego Roku. Niestety nie miałam dostępu do bloga.
No i tak minęło prawie dwa miesiące, kiedy odzyskałam dostęp do internetu.
Każdego roku w Sylwestra większość ludzi redaguje Postanowienia na nadchodzący rok, ale nigdy ich nie realizuje. Ja robiłam tak samo.
W tym roku postanowiłam nie planować niczego.Założyłam, że będę żyć z dnia na dzień.
Nie planować, wymyślać nowe zadania, realizować pomysły, które nie zawsze  są uzasadnione.
Pomyślałam, że  należy lepiej obserwować to, co się dzieje wokół nas i wtedy robić to co nam intuicja podpowiada. Tak też robię do dzisiaj. Wiele zrozumiałam i ustrzegłam się od błędów, które mogłam popełnić. Na razie minęło niewiele dni mojej nowej drogi, ale wydaje mnie się , że idę we właściwym kierunku.
Mam marzenia, które pozostawiam w sferze marzeń i nie przenoszę ich do postanowień. Obserwuję codziennie życie i czekam na znaki, kiedy będę mogła je zrealizować. Wierzę, że wkrótce się pojawią.

                                                    Naleśniki trzy w jednym

                                                       Ciasto do naleśników
                                                      1 szkl. mąki przesianej
                                                      1 szkl. mleka
                                                      3/4 szkl. gęstej śmietany
                                                      1/4 łyżeczki soli
                                                      2 jajka
 
                                                                 Farsz

                                                       3/4 szkl. blanszowanego i posiekanego szpinaku
                                                       115 g. drobno posiekanych  pieczarek,
                                                             lub 30 g.suszonych grzybów
                                                       1 łyżka stołowa masła
                                                       2 drobno posiekane dymki
                                                       2 szkl. posiekanej wędzonej szynki

                                                              Sos beszamelowy

                                                       1 łyżka stołowa masła
                                                       1 łyżka mąki
                                                       1/2 szkl. mleka

Płaty naleśnikowe nadziewamy farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu i zalewamy sosem.
Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach. Można podać z jakąkolwiek sałatką.
Dobra rada. Sprawdziłam. Produkty siekane, nie mielone są naprawdę smaczniejsze.

Przepis ten znalazłam w moich starych książkach kucharskich. Napisała ją Pani Aniela Rubinstein, Zona słynnego pianisty Artura Rubinsteina była świetną kucharką, a przysłowie ,,przez żołądek do serca" w tym wypadku było kluczowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz