Obserwatorzy

środa, 24 kwietnia 2013

Zioła szwedzkie. Chlebek bez mąki.

     Motto dnia:   ,,Na wysokiej szyi niebieskie kołnierze, Zaboty, mantyle.
                             To lawemda piękniejsza od motyla."
                                                                     J. Budowska.



Będąc w Gdańsku wpadła mi w ręce bardzo ciekawa publikacja. Książka
na temat zielarstwa ,, Apteka Pana Boga" autorstwa austryjackiej zielarki
Marii Treben, która żyła w Europie w XX wieku, w naszych czasach.
To jest jej zdjęcie. Prawda, że piękna. Na pewno miała też i piękną duszę, bo to idzie w parze.
Książka w bardzo prosty i przystępny sposób mówi nam jak zbierać i stosować zioła.
Kiedy słyszę jak lekarze latami leczą ludzi, a w pewnym momencie okazuje się ,że to była zła diagnoza nabieram większego przekonania do skuteczności ziół. Od lat stosuję zioła w różnych moich dolegliwościach z dobrym skutkiem. Internet poszerzył moje wiadomości na ten temat. W tej chwili obywam się bez lekarstw syntetycznych. Jestem w miarę zdrowa.


Jednym z produktów, który propaguje Pani Treber są Zioła Szwedzkie.Udało mi się dostać oryginalne
zioła do zalania alkoholem.Są na pewno lepsze od tych już gotowych.
Zaraz po powrocie z Gdańska zalałam je wódką i odczekałam 14 dni. Wczoraj je odcedziłam.
Zamierzam od 1-go maja zacząć profilaktyczną kurację z tymi ziołami. Za jakiś czas podzielę się
rezultatami.


                                  Chlebek bez mąki

                    1 kubek ziaren - 3/4 słonecznika, 1/4 dyni.
                    0,5 kubka siemienia lnianego
                    3/4 kubka orzechów
                    0,5 kubka żurawiny lub rodzynek lub też jagód goji
                    1,5 kubka płatków owsianych
                    4 duże łyżki nasion babki płesznik
                    2 jajka
                    1 łyżka miodu
                    3 łyzki oleju
                    1,5 kubka wody
                     sól, zioła do smaku.

Wszystkie sypkie produkty mieszamy. Wodę, jajka, mód i olej mieszamy i dodajemy do ziaren.
odstawiamy na kilka godzin, aby składniki wchłonęły płyn. Po tym czasie ,,ciasto" wkładamy do formy do chleba.                                
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. następnie odwracamy i ponownie pieczemy przez 20 minut
Po ostudzeniu kroimy grube kromki. Jest wspaniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz