Obserwatorzy

środa, 11 grudnia 2013

Złoty wiek Gai. Tortilla z kiełbasą..

Motto Dnia:   Najwyższa dobroć podobna jest wodzie. Dobroć       
                       wody polega na tym, że przynosi ona korzyść 
                       dziesiątkom tysięcy rzeczy, mimo  że z nikim nie
                       walczy.
                                                              Laozi.


Dzisiaj pragnę przypomnieć bardzo interesującą stronę na temat naszej egzystencji na ziemi. Blog jest tworzony przez Krystal 28.
www. Złoty wiek Gai.
Bardzo zafrapowała mnie jego treść. Nie zrozumiałam wielu informacji, ale o dziwo intuicyjnie wiedziałam o co chodzi.
Już od dłuższego czasu obserwuję, a nawet czytam po kilka razy tą stronę. Mam też wiadomości z innych źródeł. Wszystko to tworzy spójną całość. Wiem, ze to jest prawdziwe. Już tego doświadczyłam. Wiele osób odbiera te informacje intuicyjnie i właśnie o to chodzi.



Przed Świętami mamy bardzo mało czasu, aby zagłębiać się w sferę duchową. Sprzątanie, zakupy, planowanie, gotowanie, to są nasze priorytety. Proponuję szybką i smaczną potrawę rodem z Hiszpanii.

                                                                 Tortilla z kiełbasą                                                                                
                                                          1/2 kg.kiełbasy surowej podwędzanej                                                                                                       1/2 kg. ziemniaków                                                                                                                                     2 cebule                                                                                                                                                      5 jajek                                                                                                                                                        1/3 szkl. oliwy z oliwek                                                                                                                              czosnek, sól, papryka.                                                                                                  
Jest to szybka potrawa, która można zrobić z powodzeniem w Polsce.Kiełbasę Chorizo , którą  używają Hiszpanie, można zastąpić  naszą ,, kiełbasą polską" , lub inną surową podwędzaną. Nie lubię oliwy z oliwek i zastępuję ją oliwą z winogron, lub z ryżu. W moim odczuciu , nie widzę różnicy.
Na dużej patelni podsmażamy na oliwie pokrojone w plasterki ziemniaki. Po 10 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i smażymy kolejne 10 minut.  Przekładamy potrawę do ostygnięcia. Czyścimy  patelnię. Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, następnie dodajemy przestudzoną masę i wylewamy na patelnię z podgrzaną oliwą. Kiedy jajka się zrumienią , przekładamy tortillę, za pomocą talerza, na drugą stronę i podsmażamy. Podajemy potrawę pokrojoną na porcje.

                                                                                                                                                                    Tortillę można też upiec w foremce, ale to już będzie inna potrawa.Bardziej francuska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz