Mama odeszła.Jestem sama, ale nie nudzę się.Studiuję zielarstwo i praktykuję ich działanie.Lubię kulinaria i inne. Maluję, haftuję i szydełkuję. uprawiam zioła i czytam co popadnie. Kocham życie i wszystkie istoty we wzszechświecie.
Obserwatorzy
środa, 3 lipca 2013
Modlitwa. Napoleonka w cieście francuskim
Motto dnia: Nie ma takiej rzeczy, której nie można by
osiągnąc pracą. Nic nie leży poza jej
zasięgiem. Złe obyczaje przemienia w
dobre, niszczy złe zasady, a odradza
dobre. Jest w stanie uczynić z
człowieka anioła.
Mark Twain.
Modlitwa. - Ludzie modlą się, ale często nie wiedzą jakie popełniają błędy.
Jedni klepią ,,wierszyki" bez zastanowienia się co mówią, inni w trakcie modlitwy myślą o niebieskich migdałach, albo o przywarach bliźnich. Nie skupiają się na tym co najważniejsze, na łączności z Bogiem.
Błędem jest też myślenie, że jedynie w kościele można się modlić.
Wiemy, że Pan Bóg jest wszędzie i wszędzie wysłucha naszych modlitw. Modlitwą może też być praca w skupieniu. Ja często się modlę właśnie na działce. W spokoju wyszukuję słowa prosto z serca. Przekazuję Bogu to co mi w duszy gra i czuję , że jestem wysłuchiwana. Dziękuję Bogu za wszystko co mnie w życiu spotyka, czy to dobre, czy nie dobre.Tego dobrego jest coraz więcej, a nie dobre odpływa w siną dal i służy jako nauka na przyszłość.
Mam spokojne radosne życie. Cieszę się z każdej miłej chwili, serdecznych przyjaciół i zdrowia.
Napoleonka w cieście francuskim.
Ciasto kupuję w Biedronce. Już wypróbowałam i polecam. Przycinam blaty do wielkości kwadratowej formy na tort i piekę według przepisu. Podstawą jest krem, którego przepis dostałam od siostry Marysi
Krem do Napoleonek
1 litr mleka
3 żółtka
1 szklanka cukru
5 płaskich łyżek mąki pszennej
5 łyżek mąki ziemniaczanej [trochę więcej]
30 dkg. masła
1 cukier waniliowy.
Odlać 1 szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do odlanego mleka dodać żółtka i wsypać obydwie mąki.Roztrzepać mikserem na gładką masę. Do roztrzepanej masy wlać gorące mleko [ważne]. Postawić na małym płomieniu i cały czas mieszać do zgęstnienia i jeszcze jakiś czas gotować..Na sam koniec,kiedy masa jest gęsta i gotowa dodać świeże masło. Wymieszać całość. Rozlać masę na zimną blachę do wystudzenia. Połączyć ciasto z masą, pokroić w formie kwadratów, ozdobić cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz