Obserwatorzy

czwartek, 13 czerwca 2013

Św. Medard . Danie jednogarnkowe.

Motto dnia:   Gdy się św. Medard rozpłacze, a Jan nie utuli ,
                      popłacze pewnie aż do Urszuli.


Patronem od pogody jest św. Medard. Tak zakwalifikowała tradycja ludowa św. Medarda.
Prawdo podobnie spowodowała to legenda.
Gdy św. Medard był mały, znalazł się w pustym polu, gdzie zastała go nawałnica. Nie miał się gdzie ukryć, ale nagle nad jego głową pojawił się wielki orzeł, który osłonił go przed deszczem i piorunami, dopóki nie przestało padać.
Wielu działkowiczów na Śląsku nadal hołduje tej tradycji. Zacytowano mi kilka przysłów na ten temat.
,,Gdy deszcze na św. Medarda padają, do dni czterdziestu częstokroć padają."
,,Jaki św. Medard dzień obwieści, takich będzie dni czterdzieści."
Jestem ciekawa jaki będzie ten najbliższy miesiąc.  Dzisiaj pada , a co dalej? Patrzę w niebo i zastanawiam się jak będą rosnąć te moje roślinki  w ogrodzie?
Czekając na słońce zaprezentuję potrawę, którą robiłam, kiedy wołowina była jeszcze ogólnie dostępna.

                                                          Boeuf Strogonoff.

                                                1 kg. polędwicy wołowej lub rosbefu
                                                6 łyżek oleju
                                                1 łyżka mąki
                                                cebula
                                                1/2 szkl. śmietanki 30%
                                                1/2 łyżeczki papryki, sól, pieprz
                                                1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
                                                łyżka siekanej pietruszki
                                                kostka rosołowa

Polędwicę opłukać, obrać z łoju i powięzi,pokroić w plastry grubości1 cm. Cebulę pokroić w piórka, rozgrzać tłuszcz, zrumienić, przełożyć do rondla. Resztę tłuszczu silnie rozgrzać, smażyć mięso około 2-3 minut, stale mieszając.Zaciągnąć Mąką. Mięso z patelni przełożyć do rondla z cebulą. Go rozpuszczonej w szklance wody kostki rosołowej, dodać przyprawy, Śmietanę. wlać do rondla. Zagotować. Całość poddusić kilka chwil i dodać koncentrat pomidorowy. Dla urozmaicenia potrawy można dodać zielony groszek, marchewkę lub inne warzywo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz