Paulo Coelho.
Każdego roku o tej porze, ludzie odbudowują energię, którą stracili w okresie zimy, kiedy to aktywność spada, człowiek zapada się w fotelu i nic nie chce. Wtedy przychodzą negatywne , pesymistyczne myśli.
Z nastaniem wiosny wszystko się zmienia. Świat jaśnieje, robi się lekki, przyjazny i radosny.Odradzają się marzenia, plany i pragnienia. Ludzie działają, aby osiągnąć to co zamierzają. Szukają swojej drogi usłanej różami.
Jest odłam ludzi, którzy nigdy nie przyznają się do swoich marzeń i pragnień. Twierdzą, że przyzwyczaili się do tego co już istnieje, nie chcą zmian, ani nowości.
Często sugerują się przykrymi doświadczeniami, lub sugestiami innych, ale to nie prawda. W skrytości ducha też pragną miłości, bezpieczeństwa, szczęścia i radości.
Otwórzmy się na te dobre i konstruktywne emocje. Nie bójmy się je manifestować, mówić o nich, głosić światu, że chcemy tego, że czekamy. Świat to usłyszy i odpowie.
Nawet nie wyobrażacie sobie jak jest to prawdziwe i realne. Już biblia mówi,,Zaprawdę powiadam wam, ktokolwiek by rzekł tej górze [problem] wznieś się i rzuć się w morze, a nie wątpiłby w sercu swoim, lecz wierzył , że stanie się to co mówi, spełni mu się."
Świat jest oparty na plusie i minusie. Problemy nie dotyczące bezpośrednio będących na plusie są dla nich nieistotne. Nie widzą oni uzasadnienia angażowania się w pomoc. Trzeba uświadomić tym ludziom, że w przyszłości mogą oni potrzebować pomocy.
Jeżeli zrobimy coś teraz, to wyjdzie nam na plus. Nie tylko pieniądze są zabezpieczeniem na sukces i szczęście.Prawdziwe szczęście polega na czynieniu dobra wokół siebie, więc czyńmy to dobro, a ono wróci do nas.
Otwórzmy więc okna na ten wiosenny powiew miłości, radości i szczęścia, niech ogarnie nas swoją mocą.
Z miłością polecam też sałatkę, którą wypróbowałam.
Sałatka wytworna
50 dkg.szparagów, 2 karczochy, 1 awokado,
1 cykoria, zielona sałata,
1/2 pęczka pietruszki, rzeżucha,
sok z cytryny,
sos winegret, sól, cukier
Szparagi obrać obciąć twarde koniuszki.Gotować w kwaśnej ,lekki posłodzonej wodzie pod przykryciem. Karczoch po obraniu ugotować podobnie jak szparagi. Po ostudzeniu pokroić na cząstki.
Awokado obrać i pokroić w plasterki. Cykorię pokroić. Rzeżuchę rozdrobnić. Pietruszkę posiekać. Wszystkie składniki skropić sokiem z cytryny. Ułożyć w salaterce liście sałaty, a na nich warzywa i zieleninę. Zalać sosem winegret. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Przed podaniem udekorować kwiatami nasturcji, które są jadalne.