Obserwatorzy

niedziela, 16 września 2012

Jesień.-Cukinia ala lazania.

Już wszystkie płody ziemi znalazły się w spiżarni.Pozostały jeszcze tylko prace porządkowe .Spalenie chwastów,skopanie grządek i zabezpieczenie roślin na zimę.
Na pewno będę miała więcej czasu na bloga.
Obrodziły cukinie.Mam jeszcze kilka świeżych w piwnicy.W ubiegłym roku przetrzymałam je do grudnia,ale w tym roku wszystko jakoś tak szybciej więdnie.Dlatego staram się odnajdywać ciekawe przepisy i przyrządzać je.Z jedną recepturą chcę się podzielić.Jest to mój własny pomysł i według mnie udany.Nazwałam tą potrawę Cukinia na sposób lazanii.Wszystkim bardzo smakuje,a przy tym jest lekkostrawna i w sumie niedroga.
       
                     Cukinia a'la lazania.

Jedna, średnia cukinia,
400gr.mielonego mięsa indyczego
1/4 szkl.ryżu,
cebula,warzywa,czosnek,
2 jajka,
400 gr.śmietany,
sól ,pieprz.

Cukinię obieram ze skórki,wyciągam gniazda nasienne,a miąższ kroję w podłużne pasy na wzór płatów lazanii.Ryż gotuję i dodaję do mięsa.Dodaję warzywa,cebulę , czosnek i jajka.
Zauważyłam ,że we wszystkich przepisach podaje się informację ,że należy cebulę i warzywa pokroić,a przecież to takie oczywiste.
W żaroodpornym naczyniu układam na przemian cukinię i mięso.Wszystko zalewam śmietaną i zapiekam około 60 minut.
Można też robić placki  na wzór ziemniaczanych,ale żeby się udały to zamiast mąki dodaję tartą bułkę.Lepiej absorbuje wodę.Pyszne są z sosem z jakichkolwiek owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz