Motto dnia: Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia.
There is no sincerer love then the
love of food.
George Bernard Shaw.
Gdyby tak naprawdę zastanowić się , co jest w życiu człowieka najważniejsze, to bez sprzecznie wygrało by jedzenie.
Zdrowa kuchnia jest podstawą zdrowego życia. Mimo to gro osób wcale nie dba o to, aby odżywiać się prawidłowo według zasad właściwej diety. Wynikiem tego jest tyle chorób i innych dolegliwości
nękających społeczności świata.
Kiedyś, w dawnych czasach, sięgając do epoki kamienia, widzimy, że ludzkość ciężko pracowała, aby zdobyć pożywienie, które składało się z produktów naturalnych, nie przetworzonych, a przede wszystkim w niewielkich ilościach. Ludzie byli szczupli , silni fizycznie i myślę, że na ogół zdrowi. Wszystko zaczęło się zmieniać z nastaniem epoki rolnictwa. Węglowodany zaczęły działać. nie mniej zdobycie pożywienia nadal wymagało dużo pracy. Populacja ludzka jeszcze zachowała umiar w jedzeniu, wyłączając bogaczy.
Tragedia zaczęła zaczęła się gdy zaczęto produkować żywność przetworzoną. Słodycze zastąpiły zdrowe naturalne jedzenie. Zostały zagrożone dzieci, które nie lubią warzyw, owoców, za to przepadają za batonikami , czekoladkami , czipsami Lays i innymi fast foodami.Większość dzieci nie lubi soków przygotowanych przez babcie i ciocie, za to wolą Horteks lub Tymbark.
Tu zaczyna się rola rodziców. Dzieci trzeba uczyć lubić zdrową żywność. Wiadomo , że one naśladują we wszystkim starszych.
Jeżeli chcemy mieć zdrowy , silny naród musimy już teraz zadbać o to. Przekonałam się o tym osobiście. Od kiedy zaczęłam dbać o zdrowe i świadome odżywianie cofnęło się większość moich dolegliwości. Na razie minęły bóle reumatyczne, gastryczne i spadł poziom cholesterolu. Czekam co będzie dalej. Wprowadziłam też do mojej kuchni rośliny i zioła potocznie uważane za chwasty.
Odpowiednio przyprawione są niebywale smaczne. W internecie, aż roi się od wspaniałych przepisów.
Sałatka z mniszka i pokrzywy
Mniszek pospolity
pokrzywa
boczek wędzony
1 bułka na grzanki
cebulka- szczypiorek
masło klarowane
sos do sałatki.
Proporcje składników ustalamy według własnego gustu. Zioła myjemy w zimnej wodzie. Mniszek dodatkowo po posiekaniu, aby wypłukać goryczkę. Z bułki robimy grzanki. Boczek podsmażamy na złoty kolor. Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem.
Proponuję też dodać czosnek niedźwiedzi, jeżeli takowy jest do zdobycia. Ma liście podobne do konwalii, ale pachnie czosnkiem. Jest przepyszny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz